Gratis creditcard

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: anno 2021 zijn er geen opties om volledig gratis een creditcard aan te schaffen. Niet in Nederland, althans. Er zijn wel kaarten die claimen 100% gratis te zijn, maar er zit altijd minstens één addertje in het gras: sommige kaarten zijn het eerste jaar inderdaad gratis, maar de jaren daarna zijn er wel bepaalde kosten. Lees hier wat de beste (en goedkoopste) alternatieven zijn.

gratis creditcard

4 alternatieven voor een gratis creditcard

Een kaart die 100% gratis is, is in de praktijk niet te krijgen. Er zijn een aantal alternatieven die de utopie ‘gratis’ benaderen. We leggen ze één voor één aan je voor.

Alternatief 1: (bijna) gratis prepaid creditcard

Er zijn aardig wat prepaid creditcards op de markt die bijna geheel gratis zijn. De technische naam voor deze soort kaarten zijn ‘gratis debitcards’. Je kunt met deze kaarten in principe overal betalen waar ook de gewone creditcardvarianten worden geaccepteerd. Bij standaard gebruik zijn deze kaarten in principe helemaal gratis, al moet je soms wel op verzendkosten rekenen.

Openbank Я42 Mastercard

Mastercard
Mastercard
Mastercard

De Openbank R42 MasterCard

Een kaart van MasterCard met een elegant zwart model. De verzendkosten bedragen 1,99 euro, maar daarna is de kaart bij standaardgebruik in principe helemaal gratis. Je kunt de kaart opwaarderen met behulp van een bankoverschrijving. Daarnaast kun je de kaart gebruiken om een auto mee te huren. De limiet van de kaart is door de gebruiker zelf te bepalen.

De N26 MasterCard

Deze kaart van N26 kent eenmalige verzendkosten van 10 euro, daarna is hij gratis in het gebruik. Ook het opwaarderen is volledig gratis. Opwaarderen gebeurt met behulp van iDeal of met een bankoverschrijving. De limiet is persoonlijk. Pluspunt: de kaart komt met volwaardige bankrekening.

De Bunq easyTravel

Update: de bunq Travel card bestaat niet meer. De bunq Mastercard creditcard biedt tegenwoordig dezelfde voordelen.

Deze kaart kent zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. Het het afsluiten van een abonnement is de creditcard helemaal gratis. Je kunt deze vervanger van de Bunq Travel card, net als de Openbank R42 gebruiken om een auto mee te huren. Opwaarderen gebeurt via iDeal of een bankoverschrijving en kan zelfs contant gebeuren. Ook is de limiet op deze kaart van Bunq persoonlijk in te stellen. Vraag hier direct de een prepaid creditcard aan via Bunq.com.

Alternatief 2: De Bijenkorf Card

Met behulp van de Bijenkorf Card zou je de kosten van aanschaf terug kunnen verdienen. Deze creditcard van MasterCard kent een relatief lage jaarlijkse bijdrage van 18,50 euro. Behalve de relatief lage jaarkosten spaar je bij elke aankoop met de kaart punten. Deze punten kun je vervolgens inwisselen bij de Bijenkorf. Netto gezien is de kaart gratis, of kan hij zelfs geld opleveren. De Bijenkorf Card heeft een stijlvol zilverkleurig design. Je krijgt per euro aankoop 1 punt bij de Bijenkorf zelf, buiten de Bijenkorf geldt een ratio van 1 punt per 5 euro.

Wanneer is de Bijenkorf Card een gratis creditcard?

Elke 40 punten zijn 1 euro op. Met behulp van een simpel rekensommetje komt er dan uit dat als je jaarlijks 2500 euro betaalt met je Bijenkorf card deze in de praktijk gratis is. Er zijn nog andere voordelen: doe je namelijk een besteding van 500 euro, dan krijg je 12,50 euro shoptegoed en 2,50 euro voor elke aankoop die je buiten de Bijenkorf doet. Je aankopen zijn bovendien verzekerd met aflevergarantie. De aankoopverzekering duurt maar liefst 180 dagen.

Alternatief 3: een gratis creditcard bij je bank

De meeste banken bieden bij een betaalpakket ook de mogelijkheid om creditcard aan te vragen. Er wordt hiervoor meestal een vergoeding in rekening gebracht, maar soms kan het ook gratis zijn. Het loont om in ieder geval even uit te zoeken welke regeling je eigen bank hanteert.

Een Knab Plus rekening

Als je bij Knab een Knab Plus rekening hebt, heb je de mogelijkheid een gratis Visa kaart aan te schaffen. Je betaalt wel voor het betaalpakket, dus als je nog niet bij Knab bankiert, is de optie niet zo aantrekkelijk.

Alternatief 4: profiteer van aanbiedingen

De koopjesjagers onder ons vinden altijd wel methoden om spullen en diensten goedkoop of zelfs gratis te krijgen, zo ook gratis creditcards. Verschillende aanbieders bieden creditcards aan die het eerste jaar gratis zijn. Als je telkens na een jaar gebruik te hebben gemaakt van een specifieke aanbieder overstapt, dan kun je in de praktijk dus voorkomen dat je iets hoeft te betalen.

Zo krijg je een gratis creditcard

Het aanvragen van een creditcard is best een gedoe. Niet een klusje dat de meeste mensen bereid zijn jaarlijks te doen. Als je de kaart maar voor een korte tijd nodig hebt, kan het een goede optie zijn om een creditcard aan te vragen en vervolgens na een jaar weer op te zeggen. Hier moet je wel een hoop tijd insteken en als je te laat bent, moet je alsnog betalen. Een beter alternatief als je bijvoorbeeld eenmalig een creditcard nodig hebt is de prepaid creditcard.

Welke kosten zijn aan een normale creditcard verbonden?

Aan een gewone creditcard zijn stiekem vast best een hoop kosten verbonden. Met een gratis creditcard probeer je die kosten juist te voorkomen. Je moet denken aan de volgende kostenposten:

  • Jaarlijkse bijdrage voor de pas.
  • Rente, die je moet betalen over een uitstaand bedrag.
  • Bij prepaid creditcards worden vaak ook maandelijkse kosten in rekening gebracht als je een tijd inactief bent. Ook het opwaarderen kost soms geld.

Kosten reguliere creditcard

Aan de aanschaf van een gewone creditcard zit altijd een jaarlijkse bijdrage verbonden (ook al wordt voor het eerste jaar soms een uitzondering gemaakt). De jaarlijkse bijdrage ligt rond de 25 euro. Gespreid terugbetalen over gemaakte kosten is erg nadelig, omdat je over alle openstaande bedragen rente moet betalen. Kosteloos het hele bedrag aflossen is een veel betere optie.

Openbank Я42 Mastercard

Prepaid creditcard

Betalen zonder creditcard? Dan is een prepaid creditcard dé oplossing!