Debit card

Wil je een debit card aanvragen? Dan zijn er ontzettend veel aanbieders waaruit je kunt kiezen. Wij hebben de beste debit cards, ofwel prepaid creditcard, voor je op een rijtje gezet. Lees ook onze handige tips over het aanvragen van een debit card.

Debit card

Wat is nu precies een debit card?

Een debit card is in zekere zin het tegenovergestelde van een creditcard, al werkt de kaart in praktijk op precies dezelfde manier. Een debitcard maakt gebruik van eigen geld. Om met de kaart te kunnen betalen, moet je er eerst geld op zetten. Dat geldt is van jou zelf afkomstig, je hebt het dus niet eerst geleend. In tegenstelling tot een kredietkaart is er sprake van een prepaid debit card. Je zet voor jezelf geld opzij op een pas, dat je later als soort cadeaubon kunt besteden.

Top 3 debit cards

Openbank Я42 Mastercard

Mastercard
Mastercard
Mastercard

Hoe werkt een debit card aanvragen?

Een andere – meer gebruikte – naam voor de debit card is de prepaid creditcard. Deze kaart is erg simpel in gebruik en bovendien razendsnel aan te vragen. Je hoeft alleen deze stappen te volgen:

  1. Bestel de kaart online. Omdat er geen inkomenseis geldt, kan iedereen er één aanvragen.
  2. Heb je de kaart ontvangen? Mooi! Je kunt er nu geld op storten. Hoe je dat precies doet is afhankelijk van het type kaart dat je besteld hebt. Opties zijn onder meer iDeal en een bankoverschrijving. In sommige gevallen kan het ook contant.
  3. Zodra er geld op de kaart staat, kun je deze gebruiken om mee te betalen. Let er wel op dat het bedrag van je aankoop nooit boven de limiet op de kaart uitstijgt.

Voor- en nadelen van de debit card

Een prepaid debitcard van Visa of MasterCard heeft een aantal duidelijke voor- en nadelen ten opzichte van ‘normale’ creditcards. Het overzicht plus- en minpunten staat hieronder op een rijtje.

Voordelen debitcard

Nadelen debitcard

Kosten van een debit card

Aan het gebruik van een debit kaart zijn verschillende kosten verbonden. Er zijn drie soorten kosten waar je rekening mee moet houden: eenmalige kosten, jaarlijkse kosten en kosten per gebruik.

Aanvraagkosten

Met eenmalige kosten worden met name de aanvraagkosten van een kaart bedoeld. Soms is het aanvragen van een kaart gratis, maar het kan ook enkele tientallen euro’s kosten (heeft onder meer te maken met registratie en verzending). Een fysieke pas kost doorgaans meer dan een virtuele. Zo betaal je onder andere verzendkosten.

Jaarlijkse kosten

Bij jaarlijkse terugkerende kosten moet je onder meer denken aan de pasbijdrage die een bank in rekening brengt. De verschillen in jaarlijkse kosten tussen kaarten lopen vaak sterk uiteen. Er zijn een aantal kaarten met jaarlijkse kosten die nihil zijn en een aantal kaarten die relatief duur zijn. Het heeft onder meer te maken met de limiet en de extra functionaliteiten op de kaart.

Overige kosten

Er bestaat doorgaans een causaal verbond tussen terugkerende kosten en je gebruik van de kaart. Denk onder meer aan kosten die je hebt als je contant geld opneemt bij een apparaat voor geldopname, als je in vreemde valuta afrekent of als je geld op je prepaid debit card zet.

Geen BKR toetsing bij debit cards

Het mooie van een prepaid creditcard is dat ze zonder enige inmenging van het BKR worden uitgekeerd. Er vindt namelijk geen BKR-toetsing plaats en er zal ook geen (positieve of negatieve) registratie volgen. Een debit-kaart is dus de ideale optie als je met een huidige BKR-registratie geen reguliere creditcard kunt aanvragen. Ook heeft een debit card geen enkele invloed op de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Dat is een belangrijk pluspunt.

Top 3 debit cards

  1. De Openbank R42 Mastercard: deze kaart kost eenmalig 1,99 euro bij aanschaf en is daarna gratis. Ook het opwaarderen – dat via bankoverschrijving gebeurt – is gratis. Deze kaart komt inclusief gratis bankrekening en is ook geschikt voor het huren van een auto.
  2. N26 Mastercard: de aanschafkosten zijn eenmaal 10 euro. Daarna is deze kaart van N26 gratis. Opwaarderen is eveneens gratis en gebeurt via bankoverschrijving of gemakkelijk via iDeal. Ook deze kaart komt met een volwaardige bankrekening.
  3. De bunq Mastercard creditcard je betaalt 9,99 euro bij aanschaf. Vervolgens is de kaart gratis. Ook voor het opwaarderen hoef je niet te betalen. Opwaarderen kan met iDeal, via bankoverschrijving en zelfs contant. Met deze kaart van Bunq kun je ook eenvoudig een auto huren.

Aanvragen van je debit card

Je kunt kiezen voor een debit-kaart van Visa of een debit-kaart van MasterCard. Beide netwerken werken ongeveer op dezelfde manier en hebben opties die vergelijkbaar zijn. De verschillen zitten hem vooral in de kosten die je eraan zult hebben en het eventuele aanbod extra’s. Kiezen voor een aanbieder met Nederlandse helpdesk is handig als je het Engels niet goed beheerst. Als je de kaart vaak gebruikt, kies dan een kaart met lage opwaardeerkosten. Als je veelal in andere valuta dan euro afrekent, kun je het beste een kaart kiezen met een goede koersopslag.

Openbank Я42 Mastercard

Prepaid creditcard

Betalen zonder creditcard? Dan is een prepaid creditcard dé oplossing!